Tesla (TSLA) акции

Цена на акциите Tesla

Към 28 май 2024 година акциите Tesla, NASDAQ: #TSLA се търгуват в диапазона $168.40 до $186.60 щатски долара за акция. През май 2024 Tesla акциите се търгуват близо до дъното на своя 52-седмичен диапазон и под своята 200-дневна средна цена.

През последните шест месеца акциите Tesla #TSLA се търгуваха на нива от $261.44 през декември 2023 след представянето на Cybertruck до $142.05 щатски долара за акция след значителен спад в поръчките на електромобили в глобален мащаб.

Инвеститорите, които се интересуват от закупуване на акции на Tesla могат да го направят като си регистрират акаунт в Vantage Markets. Този брокер на акции ви дава възможност да търгувате US акции с 0% комисионна и депозит бонус до $20,00 долара . Купи акции на Tesla

Акциите на Tesla #TSLA се превърнаха в едни от най-коментираните и атрактивни за инвеститорите през последните няколко години.

История на Tesla Inc.

Tesla, Inc. (TSLA) е американска публично търгувана компания, която се развива в индустрията с производство и продажба на електромобили, зарядни станции за EVs, слънчеви колектори, батерии за съхранение на електроенергия, батерии за електрически коли, автономни роботи, изкуствен интелект AI и софтуер за пълно автономно шофиране. Компанията е основана през 2003 г. от Илон Мъск и няколко други инвеститори. Тя е най-известна с електромобилите си, като Model S, Model X, Model Y, Model 3, Cybertruck както и с електрическия си спортен модел - Roadster.


Компанията се отличава с иновативния си подход към електромобилната индустрия, като използва най-новите технологии и инженерни постижения в сектора. Основна цел от самота създаване на Tesla, Inc. (TSLA) е да преобрази електромобилната индустрия и да направи електромобилите достъпни за по-широка публика.

Tesla е един от най-бързо растящите компании в света от 2020 година насам, като има значително присъствие на пазара в САЩ, Европа и Азия. Компанията има няколко фабрики за производство на електромобили, като най-голямата е в САЩ, където се произвежда Model S, Model X, Model Y, Model 3 и Cybertruck. Tesla, Inc. (TSLA) за кратко време успя да построи нечуван брой големи фабрики за електрически коли, батерии и електрически компоненти в САЩ, Китай, Германия и Канада.


Tesla, Inc. (TSLA) е известна и със своята софтуерна платформа, която позволява на клиентите да управляват и настройват своите електромобили през смартфон или компютър. Компанията има и най-голямата електрическа зарядна мрежа в света, Supercharger, която позволява на потребителите да заредят своите електромобили бързо и лесно.

В последните години, Tesla се развива и расте много бързо, като продажбите на електромобили се увеличават всяка година и компанията е постепенно започнала да завладява сериозен пазарен дял. В момента, Tesla е една от най-скъпите компании в света, а нейният основател Илон Мъск е сред най-богатите хора в света.

Иновации от Тесла

Tesla е известна със своите иновации в областта на EV индустрията. Акциите Tesla (TSLA) реагират с мащабни покачвания на всяка новина за нов модел електрически автомобил Tesla или обявена иновация от Мъск на годишните срещи с инвеститорите. Една от най-големите иновации е Tesla Autopilot. Това е софтуер, който е базиран на изкуствен интелект и позволява на машината да се контролира автоматично с помощта на AI и сензори в рамките на законовите ограничения и да се изпълняват действия като шофиране, паркиране и изход от гараж и вземане на самостоятелни решения при шофиране. Илон Мъск е обещал публично съвсем скоро с един от ъпдейтите на Tesla Autopilot, че ще може да пътувате изцяло в Self-Driving режим от Лос Анджелис до Ню Йорк.

Друга иновация е инфраструктурата за бързо зареждане на електромобили Supercharger, която позволява на клиентите да заредят своите електромобили за няколко минути. Това е особено важно за далечни пътувания.

Тесла инвестира и разработва технология за батерии, като произвежда висококачествени и ефективни батерии, които позволяват да се подобрява ефективността и разходът на енергия на електромобилите, което е един от основните двигатели на ръста на Tesla акциите. Тесла също така разработва и произвежда батерии за домашно и комерсиално използване, като Powerwall и Megapack, които могат да се използват за запазване на произведената електроенергия и оптимизиране на системите за пренос на електричество в домове и индустрията.

Cybertruck

Tesla представи портотип на камиона Cybertruck през 2019 година, който е изключително иновативен и дизайнерски необичаен. Cybertruck е направен от неръждаема стомана и има способност да изминава 400–800 километра с едно зареждане, като може да достигне от 0–100 km/h за под 3 секунди. Камионът е способен да издържа на много тежки удари и дори на атака с оръжие. Cybertruck е своеобразна проява на иновацията и креативността на Tesla, като представя нов подход към дизайна и технологията на пикапите и джиповете.

Няколко късметлии вече взеха ключовете си на 30 ноември 2023, но мнозинството от хората ще чакат дълго през 2024 г. и след това, за да паркират Cybertruck в гаража си.

С каросерия от неръждаема стомана и остри ръбове, която е бронирана, електрическият камион на Tesla изглежда сериозна машина. Предлагат се две версии за 2024 г.: модел с двоен AWD с 600 к.с. и модел с три мотора с 845 к.с., наречен Cyberbeast. Cybertruck с един двигател и задвижване на задните колела ще се присъедини към флотилията някъде през 2025 г.

Екипът на Tesla твърди, че Cybertruck може да тегли до 11 000 паунда и има приблизителен обхват на пробега до 340 мили. Свързан към Tesla Supercharger, EV камионът може да зареди между 128 и 136 мили пробег само за 15 минути.

Новият Tesla Cybertruck в момента започва от $79 990 (£66 000) за автомобил с два двигателя и задвижване на четирите колела, нараствайки до $99 990 (£82 000), ако искате версията "Cyberbeast" с три двигателя и 845 к.с. Това е с почти $20 000 повече от първоначално обещаното през 2019 г. или над £15 000.

ДЕПОЗИТ БОНУС

Вземете до $20,000 терейдинг бонус за инвестиране в акции. Получавате 50% бонус върху първият Ви депозит с Vantage Markets!

Регистрация

Tesla Semi

Tesla Semi Truck е електрически камион, разработен от Tesla, който е предназначен за международни и местни превози. С по-малко от 2 kWh на миля консумация на енергия, Semi може да измине до 800 км. с едно зареждане. Може да заредите до 70 процента от капацитета на батерията само за 30 минути с помощта на зарядните устройства на Tesla.

Той има интерактивна навигация и дисплей, който показва статуса на батерията и други важни данни полезни на водача. Tesla Semi има и иновативни системи за безопасност, като автоматично спиране и предотвратяване на опасни ситуации и сблъсъци. Също така Tesla Semi предлага дистанционна диагностика, актуализации на софтуера по въздуха и по-малко движещи се части за поддръжка.

Според Tesla зареждането с електричество е приблизително 2,5 пъти по-евтино на миля от зареждането с дизелово гориво. Това е един от най-перспективните и иновативни проекти на Tesla, с който се опитва да предложи нов и по-чист вариант за международните и местните превози.

Tesla Optimus Bot

Optimus е робот с индустриална насоченост, разработен от Tesla, който служи за автоматизиране на процесите в завода за производство на електромобили. Той използва AI, интелигентни алгоритми, роботика и машинно обучение, за да изпълнява задачи като предаване на детайли и компоненти между различните работни места в завода. Целта на Optimus е да подобри ефективността и да оптимизира производството в завода, като минимизира времето за преход между различните работни места и грешките, които могат да се появят по време на процеса.

През декември 2023 Tesla представи Optimus Gen 2, който е ъпгрейд на първата версия на Optimus, която беше разкрита през март. В промоционалния видеоклип на фирмата Optimus Gen 2 демонстрира фин контрол върху ръцете и пръстите си с помощта на шест задвижващи механизма - устройства, които преобразуват енергията и сигналите в движение.

Вратът на Optimus Gen 2 е проектиран с две степени на свобода (2-DoF), което е основно ниво на движение в роботиката и е подходящо решение за много ежедневни задачи.

Роботът на Tesla може да извършва различни задачи, като монтаж, контрол на качеството и инспекция. Той се използва в комбинация с други роботи и друга автоматизирана екипировка, за да се обезпечи високо качество и ефективност при производството. Tesla Optimus Bot има възможност за интеграция с данни от камери и други сензори, което му позволява да произвежда данни и да предоставя информация за производството и качеството. Роботът може да се интегрира с производствената линия и да комуникира с други роботи и оборудване, за да обезпечи плавно и ефективно производство. В бъдеще интеграцията на Tesla Optimus Bot в индустрията може да изстреля Tesla акциите на съвсем друго ниво и невиждана оценка за публична компания.

Solar Roof

Tesla Solar Roof е иновационен продукт, който комбинира ефективността на соларните панели с красотата на външния дизайн на сградата. Той се състои от соларни панели, които са интегрирани в елегантния дизайн на покрива, което прави електроенергията от слънцето достъпна за домакинствата. Това не само дава възможност за ефективно използване на електроенергията от слънцето, но и добавя красота и елегантност на външния вид на къщата.

Соларните керемиди/плочки са направени от висококачествени материали и са проектирани да бъдат максимално ефективни при улавяне и трансфер на слънчевата енергия. Те могат да се инсталират както на покрива, така и на други подходящи места и могат да се интегрират в електрическата система на домакинството или бизнеса. Като част от системата за електроенергия на Tesla, соларните панели могат да се интегрират с Powerwall батерията за съхранение на електроенергия и да помагат на домакинствата и бизнесите да станат независими от електрическите компании и да използват електроенергия от възобновяеми и независими източници.

Dojo Tesla AI суперкомпютър

Dojo бе споменат за първи път от Мъск през април 2019 г. по време на „Деня на инвеститора“ на Tesla. През август 2020 г. Мъск заяви, че е проектът се е забавил около година поради проблеми със захранването и охлаждащата технология. В своята същност Dojo суперкомпютърът е мащабен проект и част от амбициите на Tesla за усъвършенстване на изкуствения интелект (AI) при подобряване на технологията за автономно шофиране - Tesla Autopilot.

Различни анализатори споделиха, че Dojo ще промени играта и ще даде на сериозно предимство на Tesla, защото е разработен изцяло вътрешно и ще ускори значително развитието на автономни превозни средства на компанията. Според старши директор на Autopilot хардуера на Tesla, Dojo ще има повече от екзафлоп (милион терафлопа) изчислителна мощност. Dojo е проектиран да обработва огромни масиви от данни за зрение и разпознаване, както и да ги въвежда в моделите за машинно обучение на Tesla.

Голямото очакване и вълнение около Tesla Dojo AI суперкомпютъра е породено от способността му да обработва милиони терабайти видео данни в секунда. Tesla прогнозира, че Dojo ще бъде сред петте най-мощни суперкомпютри в света до началото на 2024 г. Този проект при пълното си завършване и въвеждане в работен режим почти със сигурност ще окаже своето ключово влияние върху цената на Tesla акцията и оценката на компанията. Инвеститори и трейдъри с нетърпение очакват новини около Dojo суперкомпютъра и наблюдават отблизо движението в търсенето и предлагането на акции на Tesla.

Какво знаем до момента за суперкомпютъра Tesla Dojo

Цел: Проектът Dojo на Tesla цели да създаде мощен и ефективен суперкомпютър, специално проектиран за обучение на невронни мрежи, които са в основата на системите за автономно шофиране и други AI приложения. Основната цел е да се ускори развитието на технологията за пълно самоуправление (FSD) на Tesla.

Хардуер: Tesla работи паралелно и върху персонализиран хардуер за проекта Dojo. Тези персонализирани чипове, известни като "ускорители на обучението" или "Dojo чипове", са проектирани да се справят със специфичните изчислителни изисквания на обучението на невронни мрежи. Tesla AI екипът има за цел да направи тези чипове изключително ефективни, както по отношение на изчислителната производителност, така и по отношение на консумацията на енергия.

Софтуер: В допълнение към хардуера, Tesla проектира и специализиран софтуерен пакет, за да направи суперкомпютъра Dojo лесен за използване от инжинерите, както и да оптимизира процеса на обучение за невронни мрежи. Всичко това ще доведе до ускорено използване на новата технология и бързо усъвършенстване на Autopilot услугата. Това ускорение неминуемо ще доведе до покачване в доверието на инвеститорите в акциите на Tesla. Което пък от своя страна ще предложи така нужният допълнителен капиталов ресурс за много нови проучвания и технологии в бъдеще.

Обучение на невронни мрежи: Tesla събира невъобразимо количества данни от Tesla флотилията, която е оборудвана с най-различни иновативни сензори. Суперкомпютърът Dojo ще бъде отговорен за обработката на тези данни и обучението на невронни мрежи за подобряване на технологията за самоуправление на Tesla. Така Tesla ще се превърне по-безопасна и по-надеждна автомобилна компания. Обучението на невронни мрежи за автономно шофиране изисква огромна изчислителна мощност, която традиционните центрове за данни може да не предоставят ефективно. Точно затова проектът Dojo е толкова важен за технологията Autopilot да бъде завършена и въведена в масово изпозлване и по света.

Мащаби и капацитет: Tesla залага както винаги много амбициозни планове за мащаба на проекта Dojo. Предвижда се Dojo да се превърне един от най-мощните AI суперкомпютри в света, потенциално съперничещ или дори надминаващ някои от най-големите суперкомпютъри в света. Упешният анализ на толкова много данни в реално време, които да направят пълното автономно шофиране сигурно и безопасно за човечеството несъмнено прави акциите на Tesla един от лидерите в AI и технологичният сектор.

Безопасност и регулиции: Разработването на AI за автономни превозни средства изисква стриктни тестове за безопасност и регулаторни разрешителни за масово използване. Tesla работи, за да осигури най-високи нива на безопасност в своята технология за самостоятелно управление и да работи с регулаторите, за да отговори на всички необходими стандарти в индустрията.

Проектът за суперкомпютър Dojo на Tesla е значителна стъпка за Tesla в стремежа й към усъвършенствана технология за автономно шофиране Autopilot. Чрез разработването на свой собствен персонализиран хардуер и софтуер, оптимизиран за обучение на невронни мрежи, Tesla и Мъск още веднъж доказват своята ангажираност за постигане на мащабните поставени цели по най-добрият начин. Всички тези преимущества на Dojo и изпълнението на поетите обещания ще бъдат по всяка вероятност оценени позитивно от инвеститорите в акции на Tesla.

В Заключение

В заключение, Tesla има за цел да създаде по-чиста и ефективна енергийна система, която използва иновативни технологии и методи за производство на батерии и електромобили. Компанията възпрепятства индустриалните стандарти и се опитва да предложи нови и по-иновативни подходи към EV индустрията, организацията на производствената индустрия и инфраструктурата за генериране, запазване и използване на енергия.


Автор лого

Автор:

Екип - Stocks.bg

Всички материали в уебсайта Stocks.bg са написани от опитни анализатори на акции с доказан опит и кариера във финансовия сектор. Информацията в сататиите за брокери на акции, трейдинг платформи и анализи на акции е написана и проверена от екипа на Stocks.bg, който е изграден от трейдъри, финансови анализатори и копирайтъри с дългогодишен опит в търговията с акции и финансовите анализи на публично търгувани компании.


Vantage Markets

Най-бързата регистрация! Започни трейдинг до 5 минути!

Vantage Markets предлага най-бързата регистрация и одобрение за стартиране на трейдинг! Vantage Markets е брокер с над 30 офиса по цялото земно кълбо и оперира в 172 държави по целият свят. Интуитивните платформи на Vantage Markets предлагат търговия с над 400 инструмента и отлични трейдинг условия. Търгувай с Vantage Markets

Спредове от 0.0 пипса

Vantage Markets ти позвоява да оптимизираш своята трейдинг стратегия с възможно най-ниски спредове започващи от 0.0 пипса.

Комисионни от $0

Търгувай с Vantage Markets и ще може да затваряш сделки с $0 комисионна на множество инструменти.

50$ минимум депозит

Тествай своите трейдинг стратегии с минимален депозит от само $50.

Стартирай трейдинг до 5 мин

Най-бързият процес по създаване и одобрение на трейдинг акаунт е с Vantage Markets.

Контакти

Свържете се със Stocks.bg за съдействие при избор на брокер на акции и трейдинг платформа.

Изпраща се
Вашето съобщение беше изпратено успешно!