Amazon (AMZN) акции

Най-популярни акции
Брокери на акции

За Amazon

Цялостен поглед върху акциите Amazon (AMZN), продуктите и придобиванията на компанията

Amazon, американската мултинационална технологична компания, революционизира индустрията за онлайн търговия на дребно с огромните си продуктови предложения и ефективни услуги за бърза доставка чрез своята платформа www.amazon.com.

През годините компанията разшири бизнеса си отвъд електронната търговия, като се насочи към облачни услуги, изкуствен интелект и цифрови стрийминг услуги. В тази статия ще анализираме Amazon като компания, като разгледаме по-отблизо представянето на акциите Amazon, продуктовите предложения и придобиванията на компанията.

Анализ на акциите на Amazon

Към декември 2023 г. акциите на Amazon #AMZN се търгуват в диапазона 130-150 долара за акция с пазарна капитализация от над 1 трилиона долара. Акциите на компанията се представят изключително добре през годините, с 5-годишна възвръщаемост от над 400%. Ръстът на приходите и печалбите на Amazon са основните двигатели на цената на Amazon акциите.

Нетните продажби на компанията през 2021 г. са 386 милиарда долара, което представлява 38% увеличение спрямо предходната година. Освен това нетният доход на Amazon нарасна до 21,3 милиарда долара през 2021 г., значително увеличение от 11,6 милиарда долара през 2020 г.

През изминалата година цената на акциите на Amazon имаше стабилен ръст, набирайки над 50% стойност. Акциите Amazon бяха сравнително стабилни през последните няколко месеца, като се търгуваха в диапазона между 120-150 долара за акция. Има и няколко фактора, които са допринесли за представянето на цената на акциите на Amazon.

Първо, ръстът на приходите на Amazon е впечатляващ, като компанията постоянно осигурява двуцифрен ръст на приходите през последните няколко години. Този растеж се дължи на платформата за електронна търговия на компанията www.amazon.com, както и на подразделението й за облачни услуги Amazon Web Services (AWS). Инвестициите на компанията в логистика и инфраструктура за доставка също спомогнаха за увеличаване на приходите и стабилното представяне на акциите Amazon (AMZN).

Второ, силната финансова позиция на Amazon спомогна за повишаване на доверието на инвеститорите към Amazon акциите (AMZN). Компанията разполага със значителна сума пари в брой и нивата на дълга й са относително ниски в сравнение с други компании в технологичния сектор. Това помогна да се осигури стабилност и да се намали рискът, свързан с инвестирането в Amazon акции.

Въпреки положителните фактори има и потенциални рискове за представянето на цената на акциите на Amazon. Компанията е изправена пред нарастваща конкуренция в основния си бизнес с електронна търговия, като компании като Walmart и Target инвестират сериозно в своите онлайн платформи. Освен това успехът на Amazon силно зависи от способността му да продължи да обновява и въвежда нови продукти и услуги. Ако компанията не е в състояние да поддържа темпото си на иновации, това може да повлияе отрицателно и да понижи доверието на инвеститорите и цената на Amazon акциите.

Анализ на продуктите на Amazon

Платформата за електронна търговия на Amazon е известна със своя богат избор от продукти и ефективни услуги за доставка. Продуктите на компанията включват потребителска електроника, книги, дрехи, домакински артикули и хранителни стоки и много други. Продуктовата линия на Amazon включва и продукти със собствена марка като Amazon Basics, Amazon Fresh и Amazon Devices.

В допълнение към своя бизнес с електронна търговия, Amazon се разшири в различни други продуктови категории, включително облачни изчисления, изкуствен интелект и цифрови стрийминг услуги. Amazon Web Services (AWS) е платформата за облачни изчисления на компанията, която се превърна в значителен източник на приходи за компанията, генерирайки $59,5 милиарда през 2021 г.

Услугите за дигитален стрийминг на Amazon включват Amazon Prime Video, който предлага богат избор от филми и телевизионни предавания и Amazon Music, услуга за стрийминг на музика. Отличното представяне на всички тези услуги на компанията носи позитивни настроения в инвеститорите, което се отразява и в представянето на акциите на Amazon.

Amazon Web Services (AWS)

Amazon Web Services (AWS) е платформата за облачни изчисления и услуги на Amazon и се превърна в решаваща част от бизнеса на компанията. AWS предоставя редица базирани на облачни технологии услуги, включително изчислителна мощност, съхранение и управление на база данни, наред с пълна гама услуги за уеб технологии и програмиране. Според Synergy Research Group, AWS се превърна в лидер в индустрията за облачни изчисления с пазарен дял от над 25%.

Ефективността на AWS може да окаже значително влияние върху цената на акциите на Amazon. AWS се превърна в основен източник на приходи за компанията, генерирайки $59,5 милиарда през 2021 г., което представлява 29% увеличение спрямо предходната година.

Растежът на AWS се дължи на повишаването на търсенето на услуги, базирани на клауд технологиите, особено по време на пандемията от COVID-19, тъй като все повече компании възприеха дистанционна работа и цифрови решения. Силното представяне на AWS даде и необходимата сигурност и растеж на акциите Amazon (AMZN).

Представянето на AWS може да повлияе на цената на акциите на Amazon по два начина. Първо, ръстът на приходите на AWS пряко допринася за общия ръст на приходите на Amazon, което е ключов фактор при определяне на цената на акциите Amazon. Тъй като AWS продължава да завзима пазарен дял, това може да помогне за компенсиране на потенциални загуби в други части от бизнеса на Amazon.

Второ, представянето на AWS може също да повлияе и негативно на настроението на инвеститорите към акциите на Amazon. Ръстът на AWS е значителен двигател на цената на акциите на Amazon през годините и всеки спад в растежа на приходите на AWS може да доведе до спад в доверието на инвеститорите, което потенциално да доведе до нестабилност на цената на акциите на Amazon.

Amazon.com

Amazon.com, платформата за електронна търговия, е основният бизнес на Amazon, който носи по-голямата част от приходите на компанията. Платформата предлага на клиентите богат избор от продукти, от книги до електроника, дрехи и много други, което я прави една универсална платформа за пазаруване за много потребители.

Представянето на Amazon.com може да окаже значително влияние върху цената на акциите на Amazon. Първо, ръстът на приходите на платформата е решаващ фактор за определяне на общия ръст на приходите на цялата група Amazon, който е ключов индикатор за финансовото състояние на компанията. Всеки спад в ръста на приходите на Amazon.com може да повлияе негативно на цената на акциите Amazon (AMZN).

Второ, представянето на Amazon.com също може да повлияе на настроението на инвеститорите към акциите на Amazon. Като основен бизнес на компанията, успехът на платформата е важен индикатор за бъдещите перспективи на бранда. Всеки спад в представянето на Amazon.com може да доведе до спад в доверието на инвеститорите и потенциален спад в цената на акциите на Amazon.

Въпреки потенциалните рискове обаче, Amazon продължи да инвестира в разширяване на своята платформа за електронна търговия и подобряване на клиентското изживяване. Компанията въведе нови функции, като Amazon Go и Amazon Locker, за да направи пазаруването по-удобно за клиентите.

Освен това Amazon инвестира сериозно в подобряването на логистиката и възможностите си за доставка, като гарантира по-бърза и по-ефективна доставка на продуктите до клиентите. Като нов метод за по-бърза доставка и намаляне на разходите, Amazon експериментира с въвеждането на доставки на стоки с дрон.

Amazon Prime

Amazon Prime е услуга, базирана на абонамент, която предоставя на клиентите различни предимства, включително безплатна двудневна доставка, достъп до стрийминг услуги, ранен достъп до светкавични сделки в онлайн платформата и др. Amazon Prime се превърна в значителна част от бизнеса на Amazon и допринесе за стимулиране на лоялността на клиентите и повторните покупки.

Ефективността на Amazon Prime може да повлияе на цената на акциите на Amazon по няколко начина. Първо, приходите от абонаменти на Amazon Prime са значителен източник на приходи за компанията. През 2021 г. Amazon отчете над 200 милиона лоялни членове на Prime в световен мащаб, като приходите от абонаменти се оценяват на около 19,2 милиарда долара. Всеки спад в приходите от членство или абонамент в Prime може да повлияе негативно на цената на акциите на Amazon.

Второ, предимствата на Amazon Prime, като безплатна двудневна доставка и достъп до услуги за стрийминг, допринесоха за повишено задържане на клиенти и повторни покупки. Това от своя страна спомогна за увеличаване на приходите на компанията, което е решаващ фактор при определяне на цената на Amazon акциите.

Също така представянето на Amazon Prime също може да повлияе на настроението на инвеститорите към акциите Amazon. Като едно от основните предложения на компанията, Amazon Prime е ключов индикатор за цялостното представяне и перспективи пред компанията. Всеки спад в абонаментите на Amazon Prime може да доведе до спад в доверието на инвеститорите и потенциални негативни настроения за цената на акциите Amazon.

Amazon Prime Air

Amazon Prime Air е услуга за доставка на Amazon.com, която използва безпилотни летателни апарати (дронове), за да доставя покупките на клиенти. Услугата в момента е в процес на разработка и се тества на избрани места в САЩ. Успехът на Amazon Prime Air може да окаже значително влияние върху цената на Amazon акциите.

Първо, успехът на Amazon Prime Air ще помогне на компанията да подобри скоростта и ефективността на доставката. Използвайки дронове, Amazon би могъл потенциално да доставя пакети по-бързо и по-евтино, намалявайки времето за доставка и подобрявайки изживяването на клиентите. Това може да стимулира лоялността на клиентите и повторните покупки, което би спомогнало за стимулиране на растежа на приходите на компанията и потенциално за повишаване на доверието на инвеститорите в акциите Amazon.

Съществуват разбира се и рискове, свързани с Amazon Prime Air. Услугата все още е в процес на разработка и тестване, като няма гаранция, че ще бъде толкова успешна както се предвижда. Ако Amazon Prime Air не успее да отговори на очакванията на клиентите или не е икономически изгодна за компанията, това може да повлияе негативно на цената на акциите на Amazon (AMZN).

Обаче от друга страна успехът на Amazon Prime Air може да помогне на компанията да оптимизира разходите за доставка на покупки от своята платформа. Дроновете биха могли потенциално да намалят нуждата от шофьори и превозни средства за извършване на доставка, което със сигурност ще помогне на компанията да спести разходи за труд и транспорт.

Това от своя страна може да доведе до повишена рентабилност и потенциално да повиши цената на акциите Amazon. Има регулаторни и правни пречки, които Amazon ще трябва да преодолее, за да разшири Prime Air доставките с дрон до повече потребители.

Използването на дронове за комерсиални цели е строго регулирано в много страни и има опасения основно с безопасността и поверителността на потребителите и обществото като цяло. Всички правни или регулаторни проблеми, които възникват, могат да повлияят отрицателно в цената на акциите Amazon и реализирането на Prime Air.

Анализ на придобиванията на Amazon

Amazon направи многобройни придобивания през годините с цел да разшири своята продуктова линия и да подобри своите услуги. Едно от най-важните придобивания на Amazon е покупката на Whole Foods Market през 2017 г. за 13,7 милиарда долара. Придобиването позволи на Amazon да разшири предлагането и доставката на хранителни стоки.

Amazon също така направи няколко придобивания в сферата на изкуствения интелект и роботиката Kiva Systems и Annapurna Labs, компания за дизайн на чипове. Тези придобивания помогнаха на Amazon да подобри своите операции по складиране и доставка, позволявайки на компанията да изпълнява и обработва поръчки по-ефективно.

Първо, придобиванията могат да помогнат на Amazon да разшири бизнеса си в нови пазари или индустрии. Например, придобиването на Whole Foods Market от Amazon позволи на компанията да навлезе на пазара на хранителни стоки, което й даде опора в нова индустрия и да стимулира растежа на приходите. Ако инвеститорите вярват, че едно придобиване ще помогне на Amazon да стимулира растежа на приходите, това може да доведе до увеличение в цената на Amazon акциите.

Политиката на придобивания също може да помогне на Amazon да включи ценни технологии или интелектуална собственост към компанията. Например, придобиването на Ring от Amazon даде на компанията достъп до технологията за домашна сигурност на Ring, която потенциално може да се използва за подобряване на сигурността на услугите за доставка на Amazon. Ако инвеститорите вярват, че едно придобиване ще помогне на Amazon да подобри своята технология или интелектуална собственост, това може да увеличи доверието им и да повиши цената на акциите Amazon (AMZN).

Съществуват обаче и обичайните рискове, свързани с придобиванията на компанията. Съществува риск едно придобиване да не отговори на очакванията на инвеститорите и широката публика. Ако дадено придобиване не успее да стимулира растеж на приходите или не осигури очакваните ползи от технологична или интелектуална собственост, това може да окаже негативно влияние на тренда на Amazon акциите.

Факт е, че придобиванията могат да бъдат скъпи и съществува риск те да доведат до увеличаване на дълга или намаление на доходността. Ако инвеститорите смятат, че едно придобиване ще се отрази негативно на финансовите резултати на Amazon то това неминуемо ще окаже и негативно влияние върху Amazon акциите.

В заключение

Като цяло представянето на цената на акциите на Amazon е силно и стабилно, водено от впечатляващия ръст на приходите и силната финансова политика на бранда. Компанията обаче е изправена пред рискове, свързани с повишената конкуренция и необходимостта от продължаване на иновациите. Очаква се инвеститорите да следят отблизо представянето на Amazon и способността му да запази позицията си на лидер в електронната търговия и технологичната индустрия.


Автор лого

Автор:

Екип - Stocks.bg

Екипа от автори на Stocks.bg е изграден от опитни анализатори на акции. Всички копирайтъри в Stocks.bg имат богат опит в писането на материали на финансова тематика. Авторите на анализите за Stocks.bg са финансисти и анализатори на акции с доказан опит и кариера във финансовия сектор.


Vantage Markets

Най-бързата регистрация! Започни трейдинг до 5 минути!

Vantage Markets предлага най-бързата регистрация и одобрение за стартиране на трейдинг! Vantage Markets е брокер с над 30 офиса по цялото земно кълбо и оперира в 172 държави по целият свят. Интуитивните платформи на Vantage Markets предлагат търговия с над 400 инструмента и отлични трейдинг условия. Търгувай с Vantage Markets

Спредове от 0.0 пипса

Vantage Markets ти позвоява да оптимизираш своята трейдинг стратегия с възможно най-ниски спредове започващи от 0.0 пипса.

Комисионни от $0

Търгувай с Vantage Markets и ще може да затваряш сделки с $0 комисионна на множество инструменти.

50$ минимум депозит

Тествай своите трейдинг стратегии с минимален депозит от само $50.

Стартирай трейдинг до 5 мин

Най-бързият процес по създаване и одобрение на трейдинг акаунт е с Vantage Markets.

Контакти

Свържете се със Stocks.bg за съдействие при избор на брокер на акции и трейдинг платформа.

Изпраща се
Вашето съобщение беше изпратено успешно!