Apple (AAPL) акции

Цена на акциите Apple

Към 28 май 2024 година акциите на Apple, NASDAQ: #AAPL се търгуват в диапазона $186.80 до $190.30 щатски долара за акция. През последните шест месеца акциите Apple направиха корекция до $165 за акция, а след това възстановиха позицията си до $190 от ноември 2023.

Спадът беше главно повлиян от слаби продажби на водещият продукт iPhone и последната серия iPhone 15, а двигател за възстановяването до нива от $190 долара за акция беше главно представянето на Apple Vision Pro очила за добавена реалност.

Apple е публично търгувана компания, което означава, че Apple акции са достъпни за закупуване на фондовия пазар. Борсовият символ на компанията е #AAPL и се търгува на фондовата борса NASDAQ.

Инвеститорите, които се интересуват от закупуване на акции на Apple могат да го направят като си регистрират акаунт в Vantage Markets. Този брокер на акции ви дава възможност да търгувате US акции с 0% комисионна и депозит бонус до $20,00 долара . Купи акции на Apple

През последните години Apple постоянно отчита силни финансови резултати, с впечатляващ ръст на приходите и печалбите. Базата от лоялни клиенти на компанията, силната марка и иновативните продукти помогнаха за подхранването на нейния успех и много инвеститори желаят да притежават част от акциите на компанията в тяхното портфолио. Към 18 февруари 2023 г. акциите на Apple (AAPL) се търгуваха около $150 за акция.

Финансови резултати: Apple има силни финансови резултати с пазарна капитализация от над $2,4 трилиона и приходи от $365,8 милиарда през фискалната 2021 година. Компанията постоянно постига силни финансови резултати, водени от популярността на своите продукти и услуги, както и от фокуса си върху иновациите и удовлетвореността на клиентите, което превръща акциите на Apple в едни от най-желаните сред инвеститорите.

По отношение на финансовите показатели на акциите на Apple, те имат съотношение цена-печалба (P/E) от 27,75, което е по-високо от средното за индустрията от 23,45. Това означава, че инвеститорите са готови да платят премия за да притежават акции на Apple, което показва положителна перспектива за бъдещето и растежа на компанията.

За Apple Inc.

Apple е една от най-големите технологични компании в света, известна със своите иновативни и висококачествени продукти основно в персоналните компютри и мобилните телефони. Компанията е основана през 1976 г. от Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн и оттогава се е превърнала в лидер в индустрията, известна със своите авангардни продукти и способността си да прави непрекъснати иновации и да се адаптира към променящите се потребителски изисквания.

Дивиденти от акции на Apple

Компанията е известна и с това, че изплаща редовни дивиденти на всички притежатели на акции на Apple, с текуща дивидентна доходност от 0,54% за акция. Apple се стреми редовно да увеличава процента на дивидент през последното десетилетие, отразявайки нейната силна финансова позиция и ангажимент за връщане на стойност за акционерите.

Иновации и растеж на Apple

Иновациите са ключов двигател на растежа за Apple и компанията продължава да инвестира сериозно в научноизследователска и развойна дейност, за да пуска нови продукти и услуги на пазара, което движи цената на акциите на Apple във възходящ тренд. През последните години Apple пусна набор от нови продукти и услуги, включително Apple Watch, Apple Music и Apple Pay.

Експанзията на Apple на нови пазари, като здравеопазването и автомобилната индустрия, също предоставя нови възможности за растеж пред акциите на Apple и компанията като цяло. Освен това Apple има голяма нарастваща база от редовни верни потребители, което осигурява здрава основа за непрекъснат растеж на цената на акциите на Apple чрез продажби на нови продукти и услуги.

Конкуренти на Apple

Въпреки силните си финансови резултати и иновации, Apple е изправена пред силна конкуренция на технологичния пазар. Конкуренти като Samsung, Google и Amazon предлагат конкурентни продукти и услуги, а новите участници могат да придобият все по-голям дял от пазара на мобилни устройства и персонални компютри в бъдеще.

Освен това регулаторният контрол на технологичните компании, особено в области като неприкосновеността на личния живот и антитръстовото законодателство, може да създаде предизвикателства за акциите на Apple в бъдеще. За компанията ще бъде важно да продължи да прави иновации и да диференцира своите продукти и услуги, за да остане конкурентоспособна и лидер в технологичният сектор.

Придобивания от Apple

Apple Inc. има богата история на стратегически придобивания, които са помогнали на компанията да разшири продуктовото си портфолио, да получи достъп до нови технологии и да осигури стабилен растеж на финансовите си показатели и акциите на Apple. Ето някои ключови придобивания, които Apple направи през последните години:

Beats Electronics (2014): Apple осъществи сделка по придобиване на Beats Electronics, компания, известна с популярните си слушалки и услуга за стрийминг на музика, за 3 милиарда долара. Придобиването позволи на Apple да навлезе на пазара за стрийминг на музика и да разшири обхвата си в музикалната индустрия, което се отрази позитивно на акциите на Apple.

PrimeSense (2013): Apple придоби PrimeSense, израелска компания, известна с технологията си за 3D сензори, за около 350 милиона долара. Това придобиване помогна на Apple да разработи функцията Face ID в iPhone X и други технологии за лицево разпознаване, използвани в нейните продукти.

Turi (2016): Apple купи Turi, компания за машинно обучение и изкуствен интелект, за около 200 милиона долара. Това придобиване помогна на Apple да подобри възможностите си в сферата на изкуствения интелект и да подобри работата на Siri, нейния виртуален асистент, което доведе до още по-добро представяне на акциите на Apple.

Shazam (2018): Apple придоби Shazam, приложение за идентифициране на музика, за 400 милиона долара. Придобиването помогна на Apple да интегрира технологията на Shazam в своите продукти, включително Siri и Apple Music.

Drive.ai (2019): Apple завърши сделката по придобиване Drive.ai, стартираща компания за автономно шофиране, за неразкрита сума. Придобиването помогна на Apple да разшири присъствието си на пазара за автономно шофиране и да получи достъп до технологията на Drive.ai.

Voysis (2020): Apple успя да осъществи придобиване на Voysis, ирландски стартъп, фокусиран върху разпознаването на глас и обработката на естествен език, за неразкрита сума. Придобиването помогна на Apple да подобри възможностите на своя гласов асистент и да подобри потребителското изживяване на своите продукти.

Това са само няколко примера от многото стратегически придобивания, които Apple направи през последните години. Стратегията за придобивания на Apple помогна на компанията да остане в челните редици на иновациите и да запази конкурентното си предимство на технологичния пазар със силно представяне на своите акции Apple осигури сигурност на инвеститорите и постоянен растеж на финансовите си показатели.

ДЕПОЗИТ БОНУС

Вземете до $20,000 терейдинг бонус за инвестиране в акции. Получавате 50% бонус върху първият Ви депозит с Vantage Markets!

Регистрация

Apple продукти

Продуктовата линия на Apple включва набор от хардуерни устройства, софтуерни приложения и онлайн услуги. Най-емблематичният продукт на компанията е iPhone, който се превърна в културен феномен след пускането му на пазара през 2007 г. iPhone е смартфон, който работи с операционната система iOS на Apple и е известен със своя елегантен дизайн, отлична функционалност и висококачествена камера.

Други популярни продукти на Apple включват лаптопа MacBook, таблета iPad и смарт часовника Apple Watch. Продажбите на iPhone съставляват повече от 60% от продажбите на компанията и са основен двигател за силното представяне на акциите на Apple.

Софтуерните предложения на Apple са също толкова впечатляващи, колкото и хардуерните устройства. Операционните системи iOS и macOS на компанията са известни със своята лесна и интуитивна употреба, надеждност и функции за сигурност. App Store на Apple, който е достъпен на всички нейни устройства, предоставя достъп до милиони приложения и генерира милиарди долари приходи всяка година.

В допълнение към своите хардуерни и софтуерни продукти, Apple също предлага набор от онлайн услуги, включително Apple Music, Apple TV+ и iCloud. Apple Music е услуга за стрийминг на музика, базирана на абонамент, която позволява на потребителите достъп до огромна библиотека от песни и албуми, докато Apple TV+ е услуга за стрийминг на видео, която включва оригинални програми и филми.

iCloud е услуга за съхранение в облак, която позволява на потребителите да съхраняват и споделят данните си на всичките си устройства на Apple. Apple приложенията генерират все по-големи приходи и се превръщат в основен фактор за растежа на цената на акциите на Apple.

iPad

iPad е линия от таблетни компютри, проектирани и произведени от Apple Inc. Представен за първи път през 2010 г., iPad бързо се превърна в популярно устройство за потребителите, търсещи преносимо, многофункционално компютърно устройство. Оттогава Apple продължава да подобрява iPad с нови функции и възможности, което го прави едно от най-популярните таблетни устройства на пазара.

С годините iPad се превърна в безспорен лидер на пазара на таблети, което допълнително влияе върху добрите финансовите резултати на компанията и стабилният растеж на акциите на Apple.

Дизайн и характеристики на iPad iPad предлага на своите потребители елегантен и интуитивен дизайн с голям сензорен дисплей с висока разделителна способност и се предлага в няколко различни размера, включително iPad Mini, iPad Air и стандартния iPad. Размерът и неговата мобилност правят iPad отлично устройство както за лична, така и за професионална употреба.

Най-новите версии на iPad се захранват от чипове A-серия на Apple, които осигуряват бърза и ефективна работа. Устройствата се предлагат с до 1TB място за съхранение, което ги прави идеални за съхранение на големи медийни файлове и едновременна работа на множество приложения. Те също са оборудвани с предни и задни камери, позволяващи на потребителите да правят висококачествени снимки, видеоклипове и онлайн видео конференции.

Софтуер и приложения на iPad iPad работи с операционната система iOS на Apple, която е създадена специално за мобилни устройства. Операционната система предоставя интуитивен потребителски интерфейс и набор от функции и възможности, включително възможност за стартиране на множество приложения наведнъж.

В допълнение към вградения софтуер, iPad идва с достъп до App Store, който включва над един милион приложения, създадени специално за iPad. Тези приложения варират от игри и забавления до инструменти за продуктивност и образование. Много от приложенията са оптимизирани за по-големия екран на iPad, което ги прави по-завладяващи и приятни за използване.

Аксесоари към iPad Apple също предлага набор от аксесоари за iPad, включително Apple Pencil и Smart Keyboard. Apple Pencil е дигитална писалка, която позволява на потребителите да рисуват, скицират и водят бележки директно на екрана на iPad. Smart Keyboard е разглобяема клавиатура, която се прикрепя към iPad, позволявайки на потребителите да пишат по-удобно и ефективно.

MacBook

MacBook е линия преносими компютри, проектирани и произведени от Apple Inc. Първият MacBook е представен през 2006 г. и оттогава Apple продължава да усъвършенства и подобрява дизайна и възможностите на устройството.

Днес MacBook е един от най-популярните преносими компютри на пазара, известен със своя елегантен дизайн, мощен хардуер и удобен за потребителя софтуер. Акциите на Apple отчитат сериозен ръст всеки път, когато на пазара излиза нов модел MacBook.

Дизайн и характеристики на MacBook MacBook е известен със своя елегантен и минималистичен дизайн. Той разполага с тънко, леко тяло, изработено от алуминий, и се предлага в няколко различни цвята, включително сребристо, космическо сиво и златно. Клавиатурата на MacBook е проектирана да бъде удобна за писане, с клавиши, които осигуряват отлично ниво на обратна връзка и дизайн с подсветка, който улеснява писането в среда с ниска осветеност.

MacBook се предлага в няколко различни размера, включително 13-инчовия MacBook Air и MacBook Pro, както и флагмана 16-инчовия MacBook Pro. MacBook Air е най-компактният и лек от линията лаптопи, докато MacBook Pro предлага по-разширени функции и възможности, като по-голям дисплей и по-мощен хардуер.

Софтуер и приложения на MacBook MacBook работи с операционната система macOS на Apple, която е проектирана специално за Mac компютри. Операционната система предоставя много широк набор от функции, включително възможност за стартиране на множество приложения наведнъж, както и набор от инструменти за производителност и творчество, като Pages, Numbers, Keynote и GarageBand.

В допълнение към вградения софтуер, MacBook идва с достъп до App Store, който включва хиляди приложения, създадени специално за Mac. Тези приложения варират от забавление и игри до продуктивност и творчески инструменти, като много от тях са оптимизирани да се възползват от мощния хардуер на MacBook и дисплея с висока разделителна способност.

Затворената операционна система на Apple macOS се слави със своята изключителна защитеност от хакерски атаки и автономност, която не изисква инсталиране на антивирусна програма.

Хардуер и производителност на MacBook MacBook е известен със своя мощен хардуер и висока производителност. Устройството се захранва от собствените процесори на Apple, които са проектирани да осигуряват бърза и ефективна работа, като същевременно са енергийно ефективни. Най-новите версии на MacBook са оборудвани с чип M1, който осигурява още повече мощност и производителност от предишните модели.

MacBook също така разполага с набор от портове и опции за свързване, включително USB-C портове, Thunderbolt портове и Wi-Fi и Bluetooth свързаност. Тези функции улесняват свързването с други устройства и прехвърлянето на данни бързо и лесно.

iMac

iMac е линия от настолни компютри „All-in-one“, проектирани и произведени от Apple Inc. Първият iMac е представен през 1998 г. и оттогава Apple продължава да усъвършенства и подобрява дизайна и възможностите на устройството. Днес iMac е един от най-популярните настолни компютри „All-in-one“ на пазара, известен със своя елегантен дизайн, мощен хардуер и удобен за потребителя софтуер.

Дизайн и характеристики на iMac iMac се характеризира с елегантен и минималистичен дизайн. Той разполага с тънък дизайн "All-in-one", който интегрира компютърните компоненти, дисплея и високоговорителите в едно цяло. iMac се предлага в няколко различни размера, включително 21,5-инчов iMac и 27-инчов iMac. Дисплеят разполага с висока разделителна способност, с Retina дисплей, който предоставя ясни и ясни изображения и текст.

Хардуер и производителност на iMac iMac се отличава с мощен хардуер и висока производителност. Устройството се захранва от процесори Intel, които осигуряват бърза и ефективна работа. Най-новите версии на iMac са оборудвани с мощни графични карти и могат да поддържат до 128 GB RAM, което ги прави идеални за взискателни задачи като редактиране на видео и 3D изобразяване.

iPhone

IPhone е линия от смартфони, проектирани и произведени от Apple Inc. Първият iPhone е представен през 2007 г. и оттогава Apple продължава да усъвършенства и подобрява дизайна и възможностите на устройството.

Днес iPhone е един от най-популярните смартфони на пазара, известен със своя елегантен дизайн, мощен хардуер и удобен за потребителя софтуер. Apple има няколко основни продуктови линии iPhone, които включват iPhone Pro, iPhone Max и iPhone SE.

Продажбите на iPhone са най-показателни за движението на акциите на Apple на глобалните финансови пазари. Инвеститорите отчитат всички данни за продажбите на iPhone при покупката или продажбата на акции на Apple.

Продуктови линии за iPhone Водещ е стандартният модел на iPhone и обикновено се пуска нов модел всяка година през септември. Най-новият модел е iPhone 15, който разполага с набор от подобрени характеристики и функции, включително нов чип A16 Bionic, подобрени камери и по-дълготрайна батерия.

iPhone Pro е премиум версия на iPhone, която разполага с разширени функции като камера с по-високо качество, по-голям екран и по-добра производителност. Най-новият модел на iPhone Pro е iPhone 15 Pro, който разполага с ProMotion дисплей с честота на опресняване до 120Hz, по-мощен A16 Bionic чип и подобрени камери.

iPhone Max е по-голяма версия на iPhone, която разполага с по-голям екран и батерия. Най-новият модел на iPhone Max е iPhone 15 Max, който разполага с по-голям 6,10-инчов дисплей, по-мощен A16 Bionic чип и подобрени камери.

iPhone SE е бюджетна версия на iPhone, която разполага с по-малък екран и по-ниска цена. Най-новият модел на iPhone SE е второто поколение iPhone SE, който разполага с A13 Bionic чип, 4,7-инчов дисплей и камера с един обектив. Има слухове, че скоро Apple ще спре производството на тази линия бюджетни устройства.

Продажби на Apple iPhone

iPhone е един от най-популярните смартфони на пазара и Apple е продала над 2,2 милиарда iPhone от пускането на първия модел през 2007 г. През фискалната 2021 г. Apple отчете 247,5 милиарда долара приходи от продажба на iPhone, което представлява 44% увеличение от предходната година.

Популярността на iPhone се дължи на неговия елегантен дизайн, мощен хардуер и удобен за потребителя софтуер, както и неговата екосистема от приложения и аксесоари. С всяка нова версия Apple въвежда нови функции и възможности, които се харесват на потребителите и стимулират продажбите на нови устройства по целия свят.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro беше пуснат официално в продажба на 2 февруари 2024 г., а предварителните поръчки започнаха още на 19 януари 2024 г.

Прогнозите за първоначалните доставки варират от 60 000 до 80 000 бройки.

Започвайки от $3500, Vision Pro е неприлично скъп за повечето потребители и с явен таргет към премиум класа от хай-тех джади.

Но за момента това е най-иновативният продукт, създаден от Apple за повече от десетилетие, който ни дава завладяващ поглед към бъдещето на AR развлеченията, обединени в един много елегантен продукт.

Проектът iCar

Проектът на Apple за автономна self-driving кола - наричан iCar е обект на множество слухове и спекулации. За момента Apple не направи никакви официални съобщения относно проекта iCar за електрически превозни средства, но е на лице значителен интерес и спекулации в технологичната и автомобилната индустрия. Тези слухове през последните години са подхранвани и от множеството придобивания и кражби на ключови специалисти в сектора от водещи компании.

Множество проучвания и доклади предполагат, че Apple вече е събрала готов екип от инженери и експерти, работещи по разработването на електрическо превозно средство EV. iCar проекта има за крайна цел създаване и пускане на масовия пазар самоуправляваща се електрическа кола с напреднала AI технология, която да предложи уникално потребителско изживяване на милионите верни фенове на бранда. Официална новина от Apple за подобен продукт би изстреляла Apple акциите и оценката на компанията на съвсем други нива. През последните месеци дори Елон Мъск се пошегува, че Apple инвестира сериозно в технология за автономно шофиране и дори би си купил акции на Apple поради тази причина.

Като се има предвид историята на иновациите въведени от Apple в продуктовия дизайн и материалите, спекулациите че компанията работи върху иновативни технологии за батерии и съхранение и дистрибуция на енергия, за да подобри обхвата и производителността на своя електрически автомобил, прект като iCar изглежда все по-реален. В уеб пространството дори се появиха слухове, че Apple дори проучва партньорства с автомобилни производители, за да пусне по-скоро Apple Car на пазара. В някои източници дори се споменаха разговори с компании като Hyundai и Kia, въпреки че до момента няма потвърдени такива срещи.

Apple е известна със своята строга секретност, когато работи върху нови продукти, а проектът Apple Car не е изключение подробности за проекта са строго пазени и изтичането на информация или коментарите са изключителна рядкост. Въпреки това специалисти и анализатори прогнозират, че проект като Apple Car потенциално може да бъде пуснат най-рано някъде в средата на 2020-те години.

Потенциалното въздействие на Apple Car, често наричана „iCar“, върху цената на акциите на Apple ще зависи от доста фактори и може да има както положително, така и отрицателно влияние. Ето няколко фактора и хипотези как подобен продукт може да се отрази в Apple акциите:

  • Диверсификация на потока приходи: Ако Apple успешно навлезе на пазара на електрически превозни средства и спечели добър пазарен дял, тя може да разнообрази своите източници на приходи отвъд iPhone, iPad, McBook и други съществуващи продуктови категории. Тази диверсификация може да се разглежда като положителен фактор от инвеститорите, потенциално водещ до повишено доверие в дългосрочните перспективи за растеж акциите Apple.
  • Ръст в приходите: Автомобилната индустрия е огромен сектор, а употребата на електрическите превозни средства (EV) отбелязва значителен ръст всяка година. Много компании вече имат програми за спиране изцяло на производството на автомобили с двигатели с вътрешно гороне около 2035 година. Ако Apple Car е се реализира и заеме значителен дял от пазара на EV, това със сигурнос ще допринесе за ръст в приходите и акциите на Apple.
  • Въздействие върху печалбите: Разработката и производството на автомобили е доста трудна задача. Може да отнеме години на Apple да реализира печалби от подобен продукт. Първоначалните инвестиции и разходите за развойна дейност биха могли да повлияят на печалбите на Apple в краткосрочен план, което би довело до колебания в цената на Apple акциите.
  • Марж на печалба: Автомобилната индустрия е известна с по-ниски маржове на печалба в сравнение с продуктовите категории на Apple. Инвеститорите ще трябва да оценят въздействието на Apple Car върху общите маржове на печалба на компанията. Също така ще е нужно допълнителни анализи от пазара дали продукт като iCar отговаря на историческият модел на Apple за висок марж на печалба.
  • Конкуренция: пазарът на електрически превозни EV средства е силно конкурентен. С вече утвърдени играчи като Tesla и традиционните автомобилни производители инвеститорите ще трябва да анализират как Apple Car ще се конкурира на този пазар и дали може да придобие нужният пазарен дял за за създаване на устойчив продукт. Но ако някой е доказал, че може да прави иновации и да се справи с конкуренцията, то това със сигурност е Apple.
  • Риск при реализацията: навлизането в автомобилната индустрия включва различни технически, регулаторни и оперативни предизвикателства пред Apple и нейният мениджмънт. Всяка една грешна стъпка или проблем в разработването, производството или регулаторното одобрение на Apple Car могат да имат отрицателно въздействие върху цената на Apple акциите.
  • Дългосрочна визия: Проект амбициозен като Apple Car със сигурност се вписва в по-широката визия и екосистема на Apple като компания създаваща трендове. С iCar проектът ангажиментът на Apple за иновации пред инвеститорите и своите верни фенове може да се разглежда като положителен двигател за Apple акциите в дългосрочен план.

В заключение

Като цяло Apple показва редовни силни финансови резултати с акцент върху иновациите и растежа. Изплащането на дивиденти от компанията и високото съотношение P/E отразяват положителното настроение на инвеститорите към Apple акциите. Apple обаче е изправена пред значителна конкуренция на технологичния пазар и регулаторният контрол може да създаде предизвикателства за бъдещи планове и нови продукти. Инвеститорите е добре внимателно да вземат предвид тези фактори, когато правят своята оценка на акциите Apple.

Важно е да се разбира, че цените на акциите се влияят от много широк набор от фактори. Включващи пазарните условия, икономически тенденции, лихвени проценти, геополитически събития и много други.


Автор лого

Автор:

Екип - Stocks.bg

Всички материали в уебсайта Stocks.bg са написани от опитни анализатори на акции с доказан опит и кариера във финансовия сектор. Информацията в сататиите за брокери на акции, трейдинг платформи и анализи на акции е написана и проверена от екипа на Stocks.bg, който е изграден от трейдъри, финансови анализатори и копирайтъри с дългогодишен опит в търговията с акции и финансовите анализи на публично търгувани компании.


Vantage Markets

Най-бързата регистрация! Започни трейдинг до 5 минути!

Vantage Markets предлага най-бързата регистрация и одобрение за стартиране на трейдинг! Vantage Markets е брокер с над 30 офиса по цялото земно кълбо и оперира в 172 държави по целият свят. Интуитивните платформи на Vantage Markets предлагат търговия с над 400 инструмента и отлични трейдинг условия. Търгувай с Vantage Markets

Спредове от 0.0 пипса

Vantage Markets ти позвоява да оптимизираш своята трейдинг стратегия с възможно най-ниски спредове започващи от 0.0 пипса.

Комисионни от $0

Търгувай с Vantage Markets и ще може да затваряш сделки с $0 комисионна на множество инструменти.

50$ минимум депозит

Тествай своите трейдинг стратегии с минимален депозит от само $50.

Стартирай трейдинг до 5 мин

Най-бързият процес по създаване и одобрение на трейдинг акаунт е с Vantage Markets.

Контакти

Свържете се със Stocks.bg за съдействие при избор на брокер на акции и трейдинг платформа.

Изпраща се
Вашето съобщение беше изпратено успешно!