Nvidia акции (NVDA)

Най-популярни акции
Брокери на акции

Анализ на акциите на Nvidia (NVDA)

Анализ на компанията, акциите Nvidia (NVDA), нейните продукти и придобивания

Nvidia Corporation (NVDA) е компания с основна мисия за стимулиране на иновациите и предефиниране на индустрията за графичната обработка и изкуствения интелект.

Представянето на акциите Nvidia (NVDA) отразява не само финансовия успех на компанията, но и доверието на инвеститорите в нейната стратегическа посока.

Към момента акциите на Nvidia вероятно са умерено надценени, но очакваният висок растеж на пазара на AI услуги и проекти през следващото десетилетие оправдава задържането на инвестицията в NVDA акции.

За инвеститорите би било разумно да задържат акциите Nivida (NVDA) при нарастващите опасения за тяхното ниво на надценяване.

Защото Nvidia е безспорен лидер в GPU и SoC секторите, с продукти и услуги, които са фундаментални за развитието на AI.

Това включва и супер позицията на Nvidia в битката за AGI (Artificial general intelligence) и развитието на способности за дълбоко обучение (Deep learning) на машини и софтуер.

Финансов анализ на акциите Nvidia

Като се има предвид високият CAGR (комбиниран годишен темп на растеж), очакван за пазара на AI през следващото десетилетие, важно е да се постави историческият растеж на Nvidia в перспектива, за да се разбере дали Nvidia акциите са рационално оценени към този момент.

През изминалата година Nvidia е увеличила печалбата си на акция (EPS) с 173,20%. Този резултат е безпрецедентен в исторически план, като се има предвид нейната 10-годишна средна стойност на печалба на акция от 34,30%.

Същото важи и за ръста на свободния паричен поток (Free-Cash-Flow) от 269,10% през последната година и 28,50% средно годишно през последните 10 години.

Като се има предвид тенденцията в индустрията на високите технологии и AI за Nvidia, може би най-бързо развиващият се пазар в света, е напълно оправдано акциите Nvidia да поддържат 20% или дори по-висок ръст на печалбата на акция NVDA (EPS) през следващото десетилетие.

Анализ на справедливата стойност за акциите Nvidia

Считаме цената на акциите Nvidia за най-значимия риск към момента, когато говорим за инвестиране в акции на Nvidia.

Акциите Nvidia #NVDA имат съотношение цена-печалба от около 96, което се редуцира до около 36 въз основа на прогнозите за бъдещи печалби.

Съотношение цена-печалба на акциите Nvidia е в долните 30% сравнено с компаниите в индустрията на полупроводниците.

Акциите Nvidia (NVDA) се определят като надценени от традиционния анализ на дисконтирания паричен поток, но е малко вероятно този метод да отчете напълно премията, която обикновено се приписва на високотехнологичните акции.

Има голяма вероятност оценката на акциите Nvidia да спадне до по-разумно ниво, създавайки известна краткосрочна нестабилност. Преди цената на акциите Nvidia да започне да расте отново по-консервативно.

Също така е важно да се отчете, че прогнозното съотношение цена-печалба на Nvidia акциите от около 36 към този момент е значително по-ниско от средното съотношение цена-печалба от 43,50 през последните 10 години.

История на Nvidia

Nvidia Corporation, основана през 1993 г. от Дженсън Хуанг, Крис Малаховски и Къртис Прием, възниква от скромно начало в Санта Клара, Калифорния. Триото от инженери споделя визия за революция в графичната индустрия, поставяйки основата за бъдещия успех на Nvidia.

Първи продукт от Nvidia: NV1

Nvidia започва развитието си в технологичния сектор с пускането на първият си продукт, графичния процесор NV1 (GPU), през 1995 г.

Въпреки че NV1 е изправен пред ограничено търсене и не постига очакваният успех поради проблеми със съвместимостта и доминирането на индустрията на графичните изчисления от други играчи, NV1 положи основите на амбициите на Nvidia към иновациите.

Пробив със серията RIVA

Истинският пробив за Nvidia идва с представянето на графичния процесор RIVA 128 през 1997 година. RIVA 128 отбелязва успешното навлизане на Nvidia в масовия технологичен сектор.

Оптималните за времето си 3D графични възможности на RIVA 128 и съвместимостта с широк набор от приложения позиционират Nvidia като основен играч на пазара на графични видео карти.

Серията GeForce и доминацията в сектора на гейминга

Пускането на GeForce 256 през 1999 г. бележи началото на прочутата серия GeForce на Nvidia. Тази серия видео карти бързо набра популярност в общността на игрите и геймърите, позиционирайки Nvidia като лидер във високопроизводителната графична обработка.

Следващите модели от серията GeForce затвърдиха доминацията на Nvidia, превръщайки компанията и продуктите й в синоним за ултимативните игрови изживявания.

Първоначално публично предлагане на Nvidia (NVDA)

Nvidia Corporation стана публична компания на 22 януари 1999 г. с тикер NVDA. Цената на IPO-то беше определена на 12 долара за акция NVDA и още на първия ден от търговията на 22 януари 1999 г. цената на акциите на Nvidia скочи рязко, приключвайки сесията на 19 долара за акция Nvidia.

Този силен дебют за акциите Nvidia отразява значителния инвеститорски интерес и увереност в потенциала на компанията на бързо развиващия се пазар на графични процесори (GPU).

Първоначалното публично предлагане (IPO) на акциите Nvidia отбелязава важен етап в нейната история, като й осигури необходимия капитал за подхранване на нуждата от растеж и иновации в сектора на графичните процесори (GPU) и полупроводниковата индустрия.

След успешното си IPO-то си, Nvidia се превърна в ключов играч за технологичния сектор, като непрекъснато разширява влиянието си в секторите на игрите, изкуствения интелект и центровете за данни.

Серия Quadro и професионалните пазари

Амбициите на Nvidia в професионалната графика се материализира със серията Quadro през 2000 г.

Насочени към професионалисти в дизайна, създаването на съдържание и научните изследвания, графичните процесори Quadro станаха инструмент във високопрецизните изчисления.

Тази диверсификация постави основата за присъствието на Nvidia както на потребителския, така и на професионалния пазар.

CUDA технологията

През 2006 г. Nvidia представи CUDA (Compute Unified Device Architecture), паралелна изчислителна платформа, която позволява на разработчици да използват мощността на GPU за изчисления с общо предназначение.

CUDA изигра ключова роля в разширяването на влиянието на Nvidia отвъд игрите, улеснявайки пробиви в научните изследвания и изкуствения интелект.

Иновация и експанзия

Пробив в GPU технологията: Nvidia постоянно разширява границите на GPU технологията с ъпгрейди като проследяване на лъчи в реално време, въведено със серията RTX през 2018 г.Тази иновация постави нов стандарт за визуален реализъм в игрите и приложенията с интензивна графика.

Доминиране на AI и Deep Learning: Отчитайки потенциала на графичните процесори в областта на изкуствения интелект, Nvidia измести фокуса си към AI и приложенията за дълбоко обучение.

Серията Tesla, оборудвана с Tensor Cores, стана неразделна част от работните натоварвания на AI. Графичните процесори на Nvidia изиграха жизненоважна роля за пробивите в машинното обучение и анализа на данни.

Разширяване на решенията за центрове за данни: DGX системите, BlueField DPU и други решения за центрове за данни показаха ангажимента на Nvidia за предоставяне на цялостни изчислителни решения

Присъствието на компанията в центровете за данни се разшири, като Nvidia отговори на нарастващото търсене на високопроизводителни изчисления и натоварвания, управлявани от AI.

Стратегически придобивания от Nvidia

1. Arm Limited: Смел ход към лидерство при полупроводниците

Реализираното от Nvidia придобиване на Arm Limited представлява стратегически смел ход в индустрията на полупроводниците.

Arm е световноизвестна компания за дизайн на полупроводници и софтуер, която играе решаваща роля в осигуряването на основната архитектура за безброй устройства, включително смартфони, IoT устройства и автомобилни компоненти.

Стратегически последици: Диверсификация на портфолиото: Придобиването на Arm поставя Nvidia и акциите NVDA в позиция да диверсифицира продуктовото си портфолио, разширявайки обхвата си отвъд GPU.

Този ход позволява на Nvidia да се възползва от нарастващото търсене на енергийно ефективни полупроводникови решения в ерата на IoT и edge computing.

Катализатор на иновации: Експертният опит на Nvidia в областта на AI, съчетан с широко разпространеното влияние на Arm в мобилните и вградените системи, създава синергия, която може да задвижи иновациите в области като крайни устройства, захранвани с AI, автономни превозни средства и интелигентна инфраструктура.

Влияние на пазара: Придобиването позволява на Nvidia да упражнява по-значително влияние върху индустрията на полупроводниците, насърчавайки сътрудничество и партньорства, които могат да оформят траекторията на изчислителната архитектура в световен мащаб.

2. Mellanox Technologies: Подобряване на възможностите на центъра за данни на Nvidia

Придобиването от Nvidia на Mellanox Technologies, водещ доставчик на високопроизводителни мрежови решения, беше стратегически ход, насочен към укрепване на възможностите на центъра за данни на Nvidia.

Стратегически последици: Цялостни решения за центрове за данни: Експертният опит на Mellanox във високопроизводителните връзки се съчетава безпроблемно с амбициите на Nvidia за развитие на центрове за данни.

Интегрирането на технологиите Mellanox позволява на Nvidia да предлага решения от край до край, като оптимизира производителността на центъра за данни от GPU-ускорени изчисления до високоскоростни мрежи.

AI и мрежова синергия: Придобиването подобрява способността на Nvidia да предоставя управлявани от AI мрежови решения. Чрез комбиниране на GPU ускорение с мрежата с висока честотна лента на Mellanox, Nvidia укрепва позицията си в ефективното доставяне на работни натоварвания на AI в рамките на центрове за данни.

Конкурентно предимство: В конкурентната среда на облачни изчисления и центрове за данни, придобиването на Mellanox затвърждава конкурентното предимство на Nvidia. Изчерпателният пакет от решения отговаря на нарастващото търсене на ефективна и високопроизводителна обработка на данни.

Показатели за представянето на акциите Nvidia (NVDA)

1. Представяне на цената на акциите: Цената на акциите на Nvidia демонстрира устойчивост и растеж, изпреварвайки по-широките пазарни индекси. Инвеститорите проследяват историческото представяне на акциите NVDA, търсейки модели, тенденции и потенциални входни или изходни точки.

2. Дивидентна доходност: Докато Nvidia традиционно не предлагаше дивиденти, позицията на компанията за връщане на стойността на акционерите се разви. Доходността от дивиденти и коефициентите на изплащане са решаващи показатели за ориентираните към доходите инвеститори, които търсят баланс между поскъпването на акциите Nvidia и приходите от дивиденти.

3. Пазарна капитализация: Пазарната капитализация на Nvidia отразява общата й пазарна стойност. Нарастващата пазарна капитализация означава доверието на инвеститорите и може да привлече институционални инвеститори, търсещи експозиция към компания със значително присъствие на пазара.

Рискове и предизвикателства пред Nvidia

1. Волатилност на пазара: Както при всяка технологична акция, Nvidia акциите са изложени на нестабилност на пазара. Инвеститорите анализират външни фактори, макроикономически тенденции и глобални събития, които могат да повлияят на представянето на акциите на Nvidia.

2. Конкуренция: Технологичният сектор е силно конкурентен и Nvidia е изправена пред конкуренция от утвърдени играчи и нововъзникващи стартиращи компании. Инвеститорите оценяват способността на Nvidia да остане напред по отношение на технологичния напредък и пазарен дял.

В заключение

Способността на Nvidia да се адаптира, диверсифицира и води в нововъзникващите технологии затвърди статута й на пионер в технологичната индустрия.

С разнообразно продуктово портфолио, стимулиращо иновации и стратегически придобивания, укрепващи позицията си, Nvidia е готова за устойчив растеж и влияние в непрекъснато развиващата се технологична индустрия.


Автор лого

Автор:

Екип - Stocks.bg

Екипа от автори на Stocks.bg е изграден от опитни анализатори на акции. Всички копирайтъри в Stocks.bg имат богат опит в писането на материали на финансова тематика. Авторите на анализите за Stocks.bg са финансисти и анализатори на акции с доказан опит и кариера във финансовия сектор.


Контакти

Свържете се със Stocks.bg за съдействие при избор на брокер на акции и трейдинг платформа.

Изпраща се
Вашето съобщение беше изпратено успешно!