Facebook (META) акции

Цена акции Facebook

Акциите на Facebook, NASDAQ: META се търгуват в диапазона от $455.43 до $479.27 щатски долара за акция към 02 юни 2024.

В последните шест месеца цената на Facebook акциите варираше на нива от $317.45 до $527.34 долара за акция #META.

Високите нива за акциите на Facebook бяха движени главно от AI тренда и голямото участие и амбиции на #META за по-голям пазарен дял от AI революцията.

Спада от над $40 долара за 1 ден за Facebook акциите през началото на месец Март беше в следствие на проблем с всички апликации на компанията, които спряха да работят за повече от 4 часа.

За да купите Акции на Facebook, #META трябва да имате регистриран акаунт във Vantage Markets. Този брокер на акции ви дава възможност да търгувате US акции с 0% комисионна и депозит бонус до $20,00 долара . Купи Акции Facebook

Представяне на META акциите

През последните пет години акциите на Facebook се представят много добре, постоянно надминавайки доходнастта от инвестиция в S&P 500. През септември 2021 г. акциите на компанията достигнаха най-високата си стойност за всички времена от над $370 за акция.

Въпреки това акциите на Facebook отбелязаха значителен спад след скандала с Cambridge Analytica през 2018 г., при който данните на милиони потребители на Facebook бяха неправомерно достъпни за фирма за политически консултации.

Въпреки този спад, акциите на Facebook продължават да се възстановяват и към февруари 2023 г. се търгуват на около $170 на акция.

Анализ акции Meta (Facebook)

Facebook е медиен гигант с основна насоченост в социалните мрежи, който се превърна в разпознаваемо нарицателно за “социална мрежа” през последното десетилетие. Основана през 2004 г. от Марк Зукърбърг, платформата успя да се разрастне до над 2,9 милиарда активни потребители месечно, което я прави най-голямата социална мрежа в света. С такава голяма потребителска база не е изненадващо, че акциите на Facebook се превърнаха в едни от най-следените и атрактивни сред технологичната индустрия.


Цената на акциите на Facebook се характеризира с волатилна история, която е изпълнена с възходи и спадове, които държат инвеститорите нащрек за новини и данни за представянето на Facebook акциите. След като стана публична компания през май 2012 г. на цена от $38 на акция, акциите първоначално отбелязаха скок, достигайки до $45 за акция в първия ден на търговията.

Този първоначален успех обаче се оказа краткотраен и цената на акциите на Facebook отчете значителен спад в следващите месеци, достигайки дъното от $17,55 през септември 2012 г.


Въпреки този нестабилен старт, цената на акциите на Facebook оттогава се възстанови, като компанията отбеляза значителен растеж през последните няколко години. Към февруари 2023 г. цената на акциите на Facebook се търгува в диапазона около $170 долара за акция, което представлява ръст от над 30% за последната година.


Този растеж на акциите на Facebook се движи от редица фактори, включително силните финансови резултати на компанията и способността й да се справя успешно с предизвикателства като опасенията за сигурността на данните и акаунтите на потребителите и засилващия се регулаторен контрол.

Facebook (META) предлага разнообразие от онлайн платформи и услуги, включително социални мрежи, платформи за съобщения, виртуална реалност и платена реклама. Facebook е една от най-големите публично търгувани компании в света с пазарна капитализация от над 400 милиарда долара. В този анализ ще разгледаме представянето на акциите на Facebook и ще предоставим представа за факторите, които могат да повлияят на бъдещата стойност на акциите на Facebook (META).

Фактори, влияещи върху акциите на Facebook

 • Потребителски растеж: Потребителската база на Facebook е един от най-важните активи за компанията и всякакви промени в потребителската база или ангажираност могат да окажат значително влияние върху стойността на акциите на Facebook. Компанията продължава да добавя нови потребители и да увеличава ангажираността, но има опасения относно способността на компанията да поддържа този растеж в лицето на конкуренцията от други социални медийни платформи и нарастващия регулаторен контрол.
 • Приходи от реклама: Facebook генерира по-голямата част от приходите си от платена реклама в своите платформи и всякакви промени на рекламния пазар могат да повлияят на стойността на акциите META. Facebook е изправен пред нарастваща конкуренция в дигиталното рекламно пространство, особенно от Google и Amazon, което може да повлияе на способността да поддържа растеж на приходите си от реклама.

 • Регулаторна среда: Facebook е изправен пред нарастващ регулаторен контрол през последните години, особено по отношение на проблеми, свързани с поверителността на данните на потребителите и разпространението на дезинформация (Fake News). Всички регулаторни промени или глоби могат да окажат значително влияние върху стойността на акциите на компанията.
 • Иновации и инвестиции: Facebook има утвърдена политика да инвестира в нови продукти и технологии, особено в области като виртуална реалност, Метавселена и съобщения. Всички успешни иновации или пускане на нови продукти могат да имат положително въздействие върху стойността на акциите на Facebook.
 • Пазарни трендове: Подобно на всички публично търгувани компании, стойността на акциите на Facebook също може да бъде повлияна от настроенията на пазара и общите икономически трендове. Всички промени в глобалната икономика или технологичния сектор биха могли да повлияят на стойността на Facebook акциите.

ДЕПОЗИТ БОНУС

Вземете до $20,000 терейдинг бонус за инвестиране в акции. Получавате 50% бонус върху първият Ви депозит с Vantage Markets!

Регистрация

В допълнение към силното си финансово представяне, Facebook също така разширява бизнеса си по-нови и иновативни начини, с фокус върху области като виртуална и разширена реалност, електронна търговия и реклама. Този подход спомогна за повишаване на доверието на инвеститорите в компанията, което води до стабилно увеличение на цената на акциите на Facebook през последните няколко години.

Като една от най-големите и успешни технологични компании в света, Facebook вероятно ще остане ключов играч в индустрията за години напред, което я прави привлекателна опция за инвеститори, които искат да се възползват от непрекъснатия растеж и развитие на технологичната индустрия.

Facebook става META

В края на 2021 г. Facebook обяви, че променя името на своята компания майка на „Meta“. Това решение беше изненада за мнозина, но беше възприето като стратегически ход от компанията, за да подчертае фокуса си върху Meta вселената и технологиите за виртуална реалност (VR).

Терминът „Метавселена“ или “Metaverse” се отнася до споделено виртуално пространство, където потребителите могат да взаимодействат помежду си и с цифрови обекти в триизмерна среда. Facebook инвестира сериозно в тази област с цел да създаде завладяващо социално изживяване онлайн, което надхвърля традиционните социални медийни платформи.

Решението за ребрандиране на компанията майка на Meta отразява по-широката визия на Facebook да стане лидер в Meta вселената и споделената виртуална реалност. В изявление изпълнителният директор Марк Зукърбърг казва: „Ние сме компания, която се фокусира върху свързването на хора. Нашата следваща стъпка е да изградим Metaverse, споделена виртуална среда, в която можете да се свързвате с други хора по съвсем нов начин, и където всичко е възможно и отръзява реалният свят."

Преминаването към ребрандиране на Meta също се разглежда и като начин Facebook да се дистанцира от миналите си противоречия около поверителността и да сигнализира за нова посока в своето развитие, фокусирана върху иновативните технологии.

Въздействието на това ребрандиране върху акциите на Facebook и цялостното представяне на компанията предстои да бъде анализирано и потвърдено от пазарите. Фокусът на компанията върху Meta реалността и технологиите за виртуална реалност вече започна да привлича сериозно внимание от технологичната индустрия и инвеститорите, които са готови да заложат на този нов сектор. Струва си да се отбележи, че цената на акциите на Facebook вече отбеляза ръст след обявяването на ребрандирането.

Продукти на Facebook

Facebook предлага широка гама от продукти и услуги на своите потребители, които включват социални медии и инструменти за комуникация, приложения за забавление и продуктивност, виртуална реалност, а от скоро и разработки за Метавселена. Някои от най-популярните Facebook продукти включват:

 • Facebook: Това е водещият продукт на компанията и е една от най-широко използваните социални медийни платформи в света. Facebook позволява на потребителите да се свързват с приятели и семейство, да споделят снимки и новини за себе си и света, да се присъединяват и създават групи и общности.
 • Messenger: Facebook Messenger е приложение за комуникация, което позволява на потребителите да изпращат текстови съобщения, да правят гласови и видео разговори и да споделят снимки и всякакви файлове помежду си. Messenger може да се използва както като самостоятелно приложение, така и като интегрирано във Facebook платформата.

  Потребителите на Messenger обикновено са или стават потребители и на Facebook, така че данните за нови потребители на платформата имат ключово влияние върху цената за акция на Facebook.

 • Instagram: Instagram е приложение за споделяне на снимки и видео, което беше придобито от Facebook през 2012 г. Тази апликация позволява на потребителите да публикуват и споделят снимки и видеоклипове, като и да следват други потребители и съдържанието, което те създават. Придобиването на Instagram допринесе за рязкото разширяване на потребителската база от редовни потребители на компанията META, както и на стабилното представяне на акциите на Facebook.
 • WhatsApp: WhatsApp е едно от най-използваните и популярни приложения за директни съобщения между потребители на смартфони, което позволява на потребителите да изпращат текстови съобщения, да правят гласови и видео разговори и да споделят снимки и файлове. WhatsApp е изключително популярен, особено в страни, където SMS и други средства за комуникация са относително скъпи.
 • Oculus: Oculus е платформата за виртуална реалност на Facebook, която включва както хардуерни, така и софтуерни продукти. Oculus комплекта включва VR очила и слушалки, които ви позволяват достъп до игри и други приложения, както и социална платформа за свързване с други потребители във виртуална среда.
 • Workplace: Workplace е онлайн софтуерен инструмент за сътрудничество разработен от Meta Platforms, предназначена за бизнеси, екипи и организации с цел улесняване на груповата работа и комуникация. Workplace предлага отново услуги свързани с инструменти за съобщения, споделяне на файлове, новини и видеоконференции за оптимизацията на процеса по съвместна работа.

Придобивания от Facebook

Facebook успя да реализира много ключови придобивания през последните години, които помогнаха на компанията да разшири своето портфолио от продукти и да достигне до много по-голяма аудитория от потребители, както и за стабилното представяне на акциите на Facebook. Ето списък с някои от най-отличаващите се придобивания, направени от Facebook:

 • Instagram: През 2012 г. Facebook придоби Instagram, популярно приложение за споделяне на снимки, за 1 милиард долара. Придобиването помогна на Facebook да разшири присъствието си на мобилния пазар и да получи достъп до голямата потребителска база на Instagram. Това придобиване оказа изключително добро влияние сред инвеститорите и акциите на Facebook отбелязаха значителен ръст за периода.
 • WhatsApp: През 2014 г. Facebook придоби WhatsApp, популярно приложение за съобщения, за 19 милиарда долара. Придобиването помогна на Facebook да разшири своите възможности за съобщения и да достигне до нови аудитории, особено в развиващите се пазари.
 • Oculus VR: През 2014 г. Facebook придоби Oculus VR, компания за виртуална реалност, за 2 милиарда долара. Придобиването помогна на Facebook да установи присъствие в нововъзникващата област на виртуалната реалност и да разработи нови продукти и технологии в тази област.
 • LiveRail: През 2014 г. Facebook придоби LiveRail, компания за рекламни технологии, за неразкрита сума. Придобиването помогна на Facebook да подобри възможностите си за насочване на реклами и да предложи по-подходящи реклами на своите потребители.
 • Masquerade Technologies: През 2016 г. Facebook придоби Masquerade Technologies, компания, която разработи напреднали инструменти за редактиране на видео, за неразкрита сума. Придобиването помогна на Facebook да подобри възможностите си за видео и да се конкурира с други платформи, фокусирани върху видео, като Snapchat.
 • Giphy: През 2020 г. Facebook придоби Giphy, популярна платформа за споделяне на анимирани GIF файлове, за 400 милиона долара. Придобиването помогна на Facebook да разшири своите предложения за съобщения и да интегрира съдържанието на Giphy в различните си продукти.
 • Kustomer: През 2020 г. Facebook придоби Kustomer, платформа за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), за 1 милиард долара. Придобиването помогна на Facebook да подобри своите предложения за бизнеса и да предложи по-стабилни инструменти за обслужване на клиенти.
 • Придобиванията на Facebook помогнаха на компанията да разшири своите възможности и обхват в различни области, включително мобилни устройства, съобщения, виртуална реалност, реклама и др. Въпреки че някои от тези придобивания бяха изправени пред регулаторен контрол и критики, те също така помогнаха на акциите на Facebook да запазят позицията си на водещ играч в технологичната индустрия.

В Заключение

Като цяло Facebook се представи добре на фондовия пазар и бъдещият успех на компанията вероятно ще се определя от способността й да поддържа растеж и ангажираност на потребителите, да се конкурира в дигиталното рекламно пространство, да се справя с регулаторните предизвикателства и да продължава да прави иновации и да инвестира в нови продукти и технологии. Както при всяка инвестиция, важно е внимателно да оцените рисковете и потенциалните печалби, преди да вземете решение да инвестирате в акции на Facebook.


Автор лого

Автор:

Екип - Stocks.bg

Всички материали в уебсайта Stocks.bg са написани от опитни анализатори на акции с доказан опит и кариера във финансовия сектор. Информацията в сататиите за брокери на акции, трейдинг платформи и анализи на акции е написана и проверена от екипа на Stocks.bg, който е изграден от трейдъри, финансови анализатори и копирайтъри с дългогодишен опит в търговията с акции и финансовите анализи на публично търгувани компании.


Контакти

Свържете се със Stocks.bg за съдействие при избор на брокер на акции и трейдинг платформа.

Изпраща се
Вашето съобщение беше изпратено успешно!